LOKALT

SE TV

LIVE TV

WEBDOKS

TIP OS

Valg

Coronaudbrud: Det vil fynboerne vide

TV 2/Fyn finder svarene på de spørgsmål, fynboer står med efter coronavirus har ramt landet.

16. mar 2020, kl. 14:19 af · ·

Coronavirus har fået myndighederne til at lukke skoler, uddannelsessteder og udstede påbud mod at forsamles mere end 100 mennesker. Den slags afføder spørgsmål, som du nu kan stille os her.

Vi svarer på så mange spørgsmål, som vi kan. Nogle af dem kræver mere end de svar, du kan læse her. De bliver fortalt i særskilte, større historier. Så kig efter flere artikler med svar på fynboernes spørgsmål her på siden.

Henrik Michelsen spørger:
- Må man igen benytte Odense Kommunes udendørs fitnessarealer og redskaber? 

Mathilde Dalskov, journalist. 

Mona Petersen spørger:
- Kan man trygt gå i offentlige swimmingpools på f.eks hoteller, campingpladser mv ifm Corona? Hvordan er smitterisikoen i klorvand?

Sofie Dambæk Rasmussen, redaktør TV 2 Fyn.

Camilla spørger: 
- Hvornår må vi kramme igen? 

Sofie Dambæk Rasmussen, redaktør TV 2 Fyn.

Karin Larsen spørger: 
- Skal caféer/restauranter spritte borde af mellem gæsterne?

Sofie Dambæk Rasmussen, redaktør TV 2 Fyn.

Jette Weber spørger: 
- Skal min familie fra Schweitz i karentæne, når de måske i slut juni kan komme til Danmark?

Kilde: Udenrigsministeriet

Patrick spørger: 
- Hvad nu hvis man for eksempel har nogle varer, man skal hente i Flensborg? 

Jane spørger: 
- Hvis politikerne vil åbne grænsen op for tyske turister kan komme til Danmark og holde ferie, så betyder det vel ingen grænsehandel?

Kilde: TV 2

Gurli og Kaj Hansen
- Hvordan får vi en aflyst pakkerejse refunderet af rejseselskabet, når vi afbestilte rejsen en dag for tidligt på grund af Corona og vores alder?

Louise Ravn, Journalist

Kaj Damkær Hansen
- Vi er en privat andelsboligforening, som skal holde generalforsamling med 19 deltagere i et lokale på cirka 80 m3. Er det lovligt?

Kristina Lund Jørgensen, journalist

Jan Slusarek spørger:
Har coronasituationen givet anledning til nye tanker om det nye OUH? 

Vi har sendt dit spørgsmål videre til Niels Nørgaard Pedersen, som er administrerende sygehusdirektør på Odense Universitetshospital. Ifølge ham er byggeriet ikke længere i en fase, hvor plantegningen eller lignende kan gentænkes. Sygehuset er nemlig færdigprojekteret og byggeriet er i gang.

- Der er allerede planlagt et særligt højisolationsafsnit, og der skal stadig kun være enestuer. Netop enestuerne er rigtigt gode i forbindelse med at forhindre smitsomme sygdomme i at brede sig. Når man har patienterne liggende på enestuer, er det meget nemmere at isolere dem – og dermed får man jo også forhindret smittespredningen, siger han.

Mathilde Dalskov, journalist. 

Ole Hammershøy skriver:
- Jeg undrer mig over, at jeg ikke kan finde et sted, der har håndsprit og ansigtsmasker til salg. Jeg har forsøgt mig masser af steder. 

Vi har spurgt Salling Group, om de kan skaffe håndsprit til hylderne. Svaret lyder, at det ikke er noget problem at skaffe håndsprit til medarbejdere og kunder, når de befinder sig i butikken. Der er dog stadig stor efterspørgsel på små flasker med håndsprit i håndkøb, og derfor er beholdningen ikke helt stabil endnu. 

Hvis du gerne vil erhverve dig håndsprit, er det dog muligt at bestille flere steder på nettet. Der er blandt andet håndsprit på lager hos altermed.dk, goodskin.dk og hos nemlig.com. 

Hvad angår mundbind, så anbefaler Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen ikke, at danskerne bærer mundbind eller ansigtsmaske, når de befinder sig i offentligt rum. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside står der således:

- Intet tyder på, at anvendelse af mundbind hos raske, som bevæger sig rundt i samfundet i al almindelighed, har en effekt på smittespredningen.

Salling Group oplyser, at de tidligere har haft mundbind til salg i deres Hus&Have-afdeling, men at de ikke længere får leveringer, da mundbindene prioriteres til sundhedspersonale, som skal have dem på, når de arbejder. 

Liv Sepstrup, journalist. 

En seer spørger: 
- Hvad skal der ske med de anbragte børn? Kan de fortsat ikke få besøg af forældrene efter påske? Hvornår kan der igen holdes samvær? 

Anbragte børn og unge har som udgangspunkt ret til samvær og kontakt med deres familie og netværk. Det gælder også i den aktuelle situation. Samtidig har Folketingets vedtagelse af bekendtgørelse nr. 218 (fra den 17. marts 2020) givet kommunalbestyrelserne mulighed for midlertidigt at suspendere samvær eller ændre det, så det feks. foregår via telefon eller computer.

Social- og Indenringsministeriet understreger dog, at en kommune kun kan suspendere samvær, hvis det sker som følge af en konkret vurdering i den enkelte sag. Kommunen skal altså f.eks. afveje barnets eller den unges behov for samvær og kontakt med familie og netværk overfor hensynet til at begrænse risikoen for smitte.

Der er foreløbig ingen udløbsdato på muligheden for at suspendere anbragte børns samvær.

- Må døgninstitutioner og opholdssteder tillade besøg udefra?

Nej. Styrelsen for Patientsikkerhed har med virkning fra den 18. marts 2020 bedt alle landets kommunalbestyrelser om at udstede forbud mod besøg udefra på landets kommunale og private plejehjem, bosteder, døgninstitutioner og opholdssteder.

Louise Ravn, journalist.
 

En seer spørger: 
- Hvad gør man med befordringsfradrag i disse tider? Alle arbejder jo næsten hjemme, og det kan jo koste på fradrag?

Flemming Rasmussen spørger:
- Hvad med aflevering af returpant fra dåser og flasker - der må da være smitte fra spyt? 

Cecilie Nisgaard, journalist.

Winnie Holm spørger: 
- Hvad betyder det for en 10-4 deleordning, hvis reglen bliver, at man kun må være tre sammen i stedet for ti? Hvis datters far har en kone og nye børn, må hun så komme hjem til ham?

Linda Barling spørger: 
- Hvorfor dækkes store mikrofoner ikke med overtræk som beskyttelse?

Michael Jensen, Redaktionschef 

Anonym spørger: 
- For os der lever "hjemløst" og skjult her i Odense. Hvor kan man tage bad, nu når havnebadet er lukket?

Carsten Bastrup spørger:
- Er der lukket for vielser på Odense rådhus?

Mathilde Dalskov, Journalist

Carl Ole Pedersen spørger:
- Det eneste jeg vil spørge om det er hvornår kommer der andet i jeres udsendelser der ikke handler om Covid-19

Lasse Hørbye Nielsen, Redaktionschef

Camilla spørger: 
- Hvad med dem der ikke kan få løn, og ikke har ferie til gode, hvis de bliver sendt hjem fra arbejde? Kan man ikke tage de indefrosset feriepenge i brug? Det er jo penge man har tjent og tydeligvis kunne bruge nu.

Ole Frank, Business-redaktør

Michael Sørensen spørger:
- Hej! Hvorfor er det de ældre som skal undlade at bruge det offentlige transport mange af dem er afhængelige af det ?

 

 

Sara Hamdrup spørger: 
- Hvordan skal man forholde sig til sine kæledyr? 

Jacob spørger:
- Hvordan kureres man for corona?

Mette spørger: 
- Jeg undre mig en del over, at man ikke får at vide i hvilke byer, der er smittede og folk i karantæne. Hvordan kan det være?

Lasse spørger:
- Må jeg gerne gå ud og spise på en restaurant, hvis den er åben, og jeg samtidig sikrer mig, at der er under 100 mennesker i lokalet?

Aisha Karaman spørger:
- Kan man gå på indkøb, hvis man holder afstand fra andre mennesker?

Cecilie Thorup spørger: 
Det, jeg har undret mig over, er, at når der står, at landet lukker ned. Mener I så også alt transport? Og hvor længe skal skolerne være lukket?

Peder Thurøe spørger: 
- Jeg er nu på Filippinerne og forventer hjemrejse 7/4-2020. Vil det være muligt?

Dorte Eriksen spørger: 
- Dækker paragraf 56, når man er transplanteret, hvis man er nødsaget til at blive hjemme?

 

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version