Fakta: Det ved vi om pesticider i drikkevandet
Der er fundet rester efter sprøjtemidlet Desphenyl-chloridazon i ti fynske vandværker. Men det stopper næppe der ...
24. august blev vandværket i Dalum taget ud af drift. Der var fundet rester af sprøjtegiften Desphenyl-chloridazon.
Siden er i alt ti fynske vandværker lukket, og der er fundet rester af sprøjtemidlet flere steder i Danmark og Tyskland - i stor udstrækning, hvor man gennem tiderne har dyrket roer.
Siden 2012 er drikkevand fra danske vandværker 87 gange blevet afsløret i at indeholde pesticider i koncentrationer over grænseværdien, skriver Ingeniøren på baggrund af en opgørelse, som forskningsinstitutionen Geus har udarbejdet for Miljøministeriet.
Vi har herunder samlet, hvad vi foreløbig ved om sagen.
Det ved vi:
- Grænseværdien for Desphenyl-chloridazon i drikkevand er 0,1 mikrogram per liter.
- Det højeste niveau af stoffet, der er blevet målt på et fynsk vandværk er 2,6 mikrogram per liter.
- Miljøministeriets grænse for acceptabelt dagligt indtag er på 240 mikrogram per liter, hvis man drikker to liter vand om dagen.
- Desphenyl chloridazon er et sprøjtemiddel, der fra 1964-1996 i Danmark blev brugt som ukrudtsbekæmpelse ved dyrkning af roer, rødbeder og løg.
- Stoffet blev forbudt at bruge i Danmark i 1996. Stoffet er dog fortsat godkendt til brug i en række EU-lande.
- Pesticider er en fællesbetegnelse for en lang række kemiske bekæmpelsesmidler, der anvendes mod skadelige organismer i plantekulturer.
- Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der ingen grund til at gå i panik. Koncentrationen af stoffet er langt under de sundhedsskadelige niveauer.
- Andre steder har man kunnet omdirigere vandet, så det bliver fortyndet, og indholdet af pesticid kommer under grænseværdien, oplyser Danva.
- Pesticidresterne stammer fra sprøjtegiften desphenyl-chloridazon. Stoffet har ikke hidtil været blandt de stoffer, som vandværker skal tjekke for.
- Det stammer fra et ukrudtsmiddel, der i dag er forbudt i Danmark. Fra 1960'erne og indtil 1996 har det dog været anvendt i forbindelse med produktionen af roer, rødbeder og løg.
- Grundvand er normalt mellem 20 og 300 år gammelt, når det bliver pumpet op, og derfor giver stoffet problemer nu.
- Hos vandselskabernes brancheorganisation, Danva, frygter man, at problemet ikke begrænser sig til enkelte vandværker, men at det kan være et landsdækkende problem.
- I den tyske delstat Baden-Württemberg er stoffet ifølge Danva fundet i over 80 procent af prøver de steder, hvor man har kigget efter det.
Kilder: Danva, Niras, Styrelsen for Patientsikkerhed og Gyldendals Store Danske.
Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version