LOKALT

SE TV

LIVE TV

WEBDOKS

TIP OS

Valg

Lægens svar: Det vil fynboerne vide om corona

Professor Hans Jørn Kolmos svarer på de sundhedsfaglige spørgsmål, mens arbejdspladser, skoler og uddannelsessteder er delvist lukkede, og hvor danskerne er blevet bedt om at holde afstand til hinanden.

12. mar 2020, kl. 15:57 af · ·

Coronavirus har fået myndighederne til at lukke skoler, uddannelsessteder og udstede forbud mod at forsamles mere end 10 mennesker. Den slags afføder spørgsmål, som du nu kan stille os her.

Læs mere om, hvem Hans Jørn Jepsen Kolmos er her:

Hans Jørn Jepsen Kolmos svarer på de lægefaglige spørgsmål, som I har sendt os

 

 

Christian Rasmussen spørger:
- Hvor "gemmer" virus sig, mellem den første og en eventuelt anden bølge? Det kunne være interessant at vide.

 

Hanne Gundersen spørger:
- Må jeg passe mit barnebarn på 3 år i København i pinsen? Min søn skal på arbejde, og er alene med ham.

Gurli fra Nyborg spørger:
- Har en datter på et bosted, hvor der er lukket for besøg, dog må vi først nu komme i lejligheden. Må hun overnatte hos os? Vi har ingen symptomer.

 

Natasha spørger:
-Mig og min søn på 1 år var rigtig syge med luftvejsproblemer i cirka 4 uger, lige før Danmark lukkede ned. Kunne tænke mig at vide, om det var corona?

Lone Lindhardt spørger:
- Jeg har fået positivt Covidantivirussvar (IgG) uden at have haft symptomer. Jeg har autoimmun sygdom - kan det være derfor testen er positiv?

Lise spørger:
- Må jeg overnatte hos mine forældre og min hjemmeboende søster sammen med min kæreste? Vi har eget (bade)værelse. Ingen af os har symptomer.

Betina spørger:
- Hvor lang tid går der fra man er testet til der er prøvesvar? Hvor mange prøver af alle de der bliver testet er der stadig ikke svar på?

Joan Gram spørger:
- Vi er en generation, jeg selv fra 1961, som blev Calmettevaccineret i barndommen, har denne vaccine stadig effekt?

Britta Bay Petersen spørger:
- Hvad er argumentet for at man ikke må træne badminton? Engangshandske på den ene hånd, omklædt hjemmefra og bad hjemme kunne jo være løsningen.

 

Gerda Thomsen spørger:
- Morgensang ved sølvbryllup. Hvor mange må vi stå med afstand samlet foran huset på gaden? Det er en lukket vej.

Lone spørger:
- Må jeg overnatte hos mine forældre på 80 år når vi stadig holder afstand og tager alle andre forholdsregler. Bor 2 timer væk fra dem. Savner dem.

 

 

 

Kirsten Grooss spørger:
- Er det ok at handle med maske, briller og handsker på, når man har astma?

Dorte Christoffersen spørger:
- Jeg forstår ikke beredskabsstyrelsens rolle. Hvorfor oprette en ny styrelse, når vi har beredskabsstyrelsen?

Bendt Sørensen spørger:
- Jeg undrer mig meget over, at man mener, det er mere risikobetonet at gå en tur i Den Fynske Landsby, end en tur på gaderne i Rosengårdcentret?

 

Paul Hansen spørger:
-Hvordan er de afstandskrav? Er det pr. 1m, lille afstand, 0,5m fra mund til mund ved samtale eller er det den frie afstand imellem?

Ole L. Hansen spørger:
-Jeg skal have taget en blodprøve på hospitalet. Er det sikkert?

 

 

Elisabeth Ellegaard spørger:
- Det undrer mig, hvorfor der ikke er et krav om håndsprit ved indkøbsvognene - det er jo de samme vogne, der bliver brugt hele dagen og af mange forskellige. Men er der sundhedsmæssigt en risiko ved at bruge samme indkøbsvogn som andre?

Anders Hansen spørger:
- Hvorfor kan man ikke sige noget om, hvor mange patienter med corona der overlever, når de har været indlagt på intensiv afdeling?

Karin Sele spørger:
- Jeg har to børn/svigerbørn. Kan jeg give dem et kram, hvis de kommer på besøg i weekenden. Jeg har arbejde på sygehus og som kosmetolog?

 

Martin Hansen spørger:
- Jeg ønsker at vide, hvor længe man kan have Covid-19 i kroppen? Jeg ved f.eks., at Bronkitis kan man have i kroppen i fire uger.

Jacob Schønberg spørger:
-Hvorfor skal vi vente på København Vi kan da sagtens genåbne meget mere uden at risikoen for alt for mange indlagte stiger væsentligt.

Anne Bøttiger spørger:
-Hvorfor bliver man ikke bedt om at bruge underarmen til at trykke på håndspritflasker i f. eks. supermarkeder ?? Alle bruger fingrene !!

Trine Møller Svensson spørger:
-Hvornår siger Mette Frederiksen, at vi må holde fester og fødselsdag?

Helle Rasmussen spørger:
- Smitter Corona lige så meget ved host, nys, ikke vasket hænder ved toiletbesøg som at kysse, hvis man lige har spyttet slim ud og så kysser.

Ellen Mulvad Ernst spørger:
- Jeg hedder Ellen, og jeg er 9 år. Jeg vil gerne vide, hvornår bland-selv slik må være lovligt igen.

Marie Nielsen spørger:
- Kan man blive smittet gennem mad, selv om den er kogt eller stegt? Jeg har læst, at det ikke hjælper at putte mad/ting i fryseren.

Doris Brandt spørger:
- Hvornår bliver alle borgere testet?

Lisbeth Jakobsen spørger:
- Vi har gennem hele forløbet hørt om forskelige tal og statistikker, men hvor mange kommer ud af en respirator i live?

M. A. Larsen spørger:
- Skal øjnelægen ikke bruge maske, når jeg bliv undersøgt? Han var meget tæt på min ansigt, og han havde ikke maske på.

Knud Aagaard spørger:
- Da virus overlever en tur i dybfryseren, kan man vel sige, at der står en mængde mulige "virus bomber" rundt om i landet?

Asger Grønkjær spørger:
- Kan to eventuelt tre kolleger køre i bil sammen - forretningsmæssigt? Er der evt. mulighed for at få test inden afgang for at sikre alle er usmittede?

 

Christian Caspersen spørger:
- Kan diarré være corona? Jeg tager imolope (medicin mod diarré, red.)? 

Jan Jørgensen spørger:
- Jeg ser i går på DR's tekst-tv, at otte personer på Færøerne har været erklæret raske for Covid-19, hvorefter de 4-6 uger senere igen er positive. Såfremt det ikke bare er en fejl eller "fake news", så giver det vel ikke mening at snakke mere om flok-immunitet, men hvad der er endnu mere skræmmende - giver det så overhovedet mening at bruge penge på at udvikle en vaccine mod Corona?

 

 

Malene Pedersen spørger:
- Hvis flere i samme husstand er smittet med corona, vil man så blive ved med at gensmitte hinanden? Eller dør virus ud på et tidspunkt?

Hanne spørger:
- Jeg arbejder i en skole/sfo, og jeg blev testet positiv d. 6. april. Jeg har lidt svært ved at beslutte mig om jeg er frisk. Hvornår kan jeg begynde på arbejde?

 

Per Henrik Jepsen spørger:
-Angående host/nys i ærmet... Jeg har altid godt med papirlommetørklæder på mig, så dem plejer jeg at hoste eller nyse i, hvorpå de straks kommer i skraldespanden og jeg dernæst vasker / spritter hænder. Men jeg hoster / nyser i ærmet, når jeg er hjemmefra ... - og her er min anke... for vil de mikrober, der er i armhulen ikke frigives til omgivelserne? - hvorimod et papirlommetørklæderne straks kommer "væk fra omgivelserne" MEN - hvad er sikrest? af de to muligheder?

Lillian Egedal spørger:
-Hvis man selv er raske og besøger andre raske. Skal man så have egen service , bestik og osv med eller kan man godt bruge værtens ting?

Malene spørger:
-Hvis flere i samme husstand er smittet med corona, vil man så blive ved med at gensmitte hinanden? Eller dør virus ud på et tidspunkt?

Henrik Michelsen spørger:
- Er løbehjulene, som nu desværre er tilbage, ikke åbenlyse smittespredere? De vaskes jo ikke mellem hver bruger?

Henrik Michelsen spørger:
- Kan man købe og spise jordbær ved landevejen uden risiko for corona?

Anne-Mette Petersen spørger:
- Er det streng nødvendigt, at få håret vasket hos frisøren, når man skal klippes?

Poul Rasmussen spørger:
- Rigtig mange spritter deres hænder - både børn og voksne - flere gange dagligt. Kan det ikke gå i blodet igennem hånden, og er det skadeligt?

Lars Kamp spørger:
- Der rapporteres dagligt, hvor mange patienter, der ligger i respirator med covid. I dette tal indgår der da også patienter i NIV (maske-CPAP)?

Karen Hørman spører:
- Er netop kørt fra Vejle til Odense på landevejen og har oplevet, at alle offentlige toiletter er lukket. Det var ikke rart at være trængende og skal sidde i grøften. Er det mere sikkert? Kan man sundhedsmæssigt ikke rengøre så meget, at toiletterne er rene nok og kan bruges?

Annemarie Bjerregaard spørger:
- Jeg har set flere skoleklasser i Svendborg, som godt nok har to voksne med og ser ud til at være inddelt i to grupper. Men de følges ad igennem byen - og så er max.10 personer-reglen vel ikke overholdt? Eller er der blødt op på den regel i forhold til udendørsaktiviteter for skoleklasser?

 

Ole Green Sørensen spørger:
- Når jeg normalt kan mærke, at jeg begynder at få ondt i halsen, gurgler jeg flere gange dagligt i en saltvandsopløsning og har som regel held med, at få det til at gå væk. Vil det hjælpe mod corona evt. ved at bruge en mild brintoverilteopløsning, som anbefalet til mundskyl af apoteket i stedet for?

Vivian Ibsen spørger:
- Jeg undrer mig over, hvorfor jeg selv skulle tage min covid 19 test ved OUH Svendborg i går, fordi jeg ser i diverse tv-aviser, at det er trænet personale, der tager sådanne test. Jeg fik at vide, det så rigtigt ud, trods det jeg sad på passagersædet og skulle kikke i spejlet, stikke vatpinden ned i halsen, så lang tilbage som muligt, tage den ud, putte den i reagensglasset og putte den i den gule pose lidt længere fremme. Endda når personen, der vejledte episoden, stod op af teltvæggen væk fra min datter, der førte bilen, og mere væk fra mig som passager. Testen viser i dag negativ, det er jeg glad for, men jeg er MEGET i tvivl, om jeg gjorde det rigtig, og er derfor utryg ved resultatet. Jeg har tør hoste, ondt i hoved og lettere feber. Skal jeg tro på resultatet, eller hvad gør jeg nu i min hverdag?

Emil Nutzhorn spørger: 
- Jeg er bloddonor og har en tid til tapning ultimo april. Men kører blodbussen og hvordan sikrer de at alt sker efter korrekte retningslinjer

 

Pia Wehner spørger:
- Kan man få lavet en fingerpriktest, for at se om man har antistoffer? Jeg er bange for blodprøver. Hvis man arbejder i sundhedssektoren eller på skoler/børnehaver, kan man så blive testet f.eks en gang om ugen eller hver 14 dag? Især hvis man har en pårørende der er i risikogruppen?

Morten Søgaard spørger:
- Jeg forstår ikke, hvorfor børnene skal vaske hænder hele tiden, når det ikke er vandhane med sensorer. Vi kan se i tv, at de tænder for vandet og vasker fingeren og så slukker igen. Så rør de vandhane igen, som er fyldt med bakterier. Eller kan de ikke leve på en vandhane? Ellers er det spildt arbejde.  

Lisbeth Munkeboe spørger:
- Plejehjem har modtaget fra bagere, men må vi selv bage til vores barns klasse?

Lone Hansen spørger:
- Jeg kunne godt tænke mig at vide, om ikke ens egen læge/sygeplejerske burde bruge værnemidler, når der f.eks. skal tages blodprøver? Det kan jo ikke gøres på 2 meters afstand.

Kirsten Hartvigsen spørger:
- Er der nuværende viden om coronavirus kan smitte via et reservoirdyr/ -fjerkræ, som vi i Danmark normalt spiser?

 

Mogens Rasmussen spørger:
-Hvornår kan vi få en statistik over døde AF corona-virus? De oplysninger vi får hver dag indeholder døde MED corona-virus.

Lisa Rasmussen spørger:
-Ifølge SST skal børnene helst lege ude og med få. Er det ok at børnene leger indendørs hvis man "vælger" 2-3 legekammerater ud? Jeg undrer mig over, at det er forskelligt, om børn må f.eks. spille bold, lege med sjippetov mm. i frikvarterne - er det ok at de gør det når de nu er så opmærksomme på hygiejnen og hvis de samtidig er opmærksomme på afstand?

Lisa Rasmussen spørger også:
-Vil det være ok at børnebørnene tager med bedsteforældre i sommerhus og overnatter en weekend?

Marina Nielsen spørger:
-Hej, Spekulerer over hvis ens blodtype spiller en rolle over corona19 angrebet? Bliver man mindre syg hvis man har blodtype 00 versus anden blodtype?

Jacob Kottal spørger:
Er der ekstra stor risiko for smitte hvis jeg kører med flextrafik på sygehuset selv om jeg sidder på bagsædet og der kun må være en i bilen?

Gert spørger:
- Der tales meget, rigtig meget om strategier. Især Sveriges kontra den danske. Jeg mener at vide at en influenza sæson normalt kræver ca 1000-3000 dødsfald. Det er svært at finde tallene for i år, - selv om det vistnok ser ud til at være omkring 500, indtil nu. Så er der muligvis den forskel i måden at gøre tallene op på at man kun tæller de influenza ofre med hvor folk dør på hospitalet. Men det kan VIRKELIG synes mærkeligt at vi smadrer sparegrisen og tager lån for at forhindre noget der er tæt på konsekvenserne af en alm. Influenza sæson. Selvfølgelig skal logistikken kunne følge med, men DK er jo da gået en del videre end det.. Hvorfor? Det kan næsten virke religiøst.

Karin Grarup spørger:
Hvor længe er Corona virus om at dø i sollys? Kan jeg desinficere mit tøj ved at hænge det ud i solen?

Holger Mikkelsen spørger:
Hvis man skal på hotel i Danmark, skal man så sikre sig at der ikke har boet nogen på værelset i 48 timer for at undgå coronavirus.

Charlotte Stawizki spørger:
- Kronisk hjertepatient på 65 år. Hjertestop i 2006 - atriaflimmer samt ICD. Har levet skærmet og har ingen symptomer. Kan det forsvares at som, der bor i København, overnatter?

Svar:Ja, det er OK, hvis han ikke er syg og ikke har været sammen med nogen inden for de seneste 14 dage, som han ved er smittet. I skal naturligvis så vidt muligt overholde Sundhedsstyrelsens hygiejneregler: afstand, håndhygiejne, nys i ærme og rengøring af fælles berøringsflader.

Birgit Petersen spørger:
- Jeg skal til afstands-fødselsdag hos en veninde, som fylder 75. Kan jeg spise brunsviger, som hun har gemt fra i går?

Svar: Ja, det er jo fynsk brunsviger, så jeg vil mene det går an.

Lillian Kjølhede spørger:
- Jeg er alene med min datter og har ingen pasning til hende, hvis jeg bliver syg. Jeg er i risikogruppen, da jeg har sukkersyge, skal jeg virkelig sende hende i skole?

Svar: Det er svært for mig at svare på, fordi det bl.a. afhænger af hvor godt din sukkersyge er reguleret, og hvordan du har det. Tal med din egen læge om det.

 

René spørger:
- Jeg vil gerne vide, om man kan blive smittet med coronavirus gennem vandet i en hotelpool i udlandet?

Jane spørger:
- Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvornår der vil blive åbnet op for besøg på bosteder? Er det realistisk, at det sker i år? (ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv)

 

Lene spørger: 
- Slår solens stråler virus ihjel? Vi har mange hynder og puder ude i solen, men kan der være smitte i hynderne, som solen så slår ihjel?

Ronja Bjerring spørger: 
- Jeg vil gerne vide, hvor langt en løber der passerer en bagfra skal løbe udenom? På Åstien i Odense kommer løbere prustende forbi. Spreder dråberne sig?

Karen Møller spørger: 
- Hvis man ikke er helt sikker på, man danner varige antistoffer efter at have haft Covid-19, kan man så være sikker på, at en vaccine virker?

Bjarne Thomsen spørger: 
- Når der endnu ikke findes en vaccine mod corona, hvad behandles de indlagte så med?

Eva spøger: 
- Jeg kan se, at der er ved at gå forår i duerne her i byen. De bygger rede hvor som helst, de kan komme afsted med det. Kan de bære smitte?

Kirsten Flensborg spørger: 
- Kan det også være en fordel, at man har fået vaccination mod influenza?

  

Naja Lentz spørger:
- Bør jeg holde fast i mit sabbatår næste år, som jeg udelukkende vil holde for at kunne rejse, eller kommer vi ikke til at rejse foreløbigt?

Charlotte Hansen spørger:
- Hej. Vi er et lille Bingo team, hvor vi spiller Bingo 2 gange om uge og er imellem 20-30 personer, hvornår må vi starte igen?

Elsebeth Hededam spørger:
- Vi skal vaske hænder meget ofte. Hvor meget sæbe skal man bruge pr. gang hvis det f.eks er fra en pumpeflaske? Der er jo også miljøhensynet.

 

Flemming spørger:
- Jeg er frimærkesamler, og bruger UV lys til at se om frimærker er fluorescerende. Kan man bruge den til desinficering også af f.eks dørhåndtager og lignende?

Paulina Brycka spørger:
- Det med afstanden på 2 meter - hvorfor er den ens for børn og voksne, der er forskel på lungekapacitet og hostekraft?

Ulla Grænkjær spørger:
- Hvor mange dødsfald skyldes ”kun” Corona, og hvor mange havde andre risikofaktorer?

 

Ulla Grønjær spørger:
- Hvis man ikke opnår immunitet efter overstået corona, er det så muligt at udvikle en vaccine med virussen?

Carsten Ulsøe spørger:
- Person 1: rask efter covid-19 og nu immun. Person 2: ikke immun, samme blodtype som 1: Kan person 2: have immun virkning af blodtransfusion fra 1.

Linh Nguyen spørger:
- Hører spædbørn under 1 år til risikogruppen? Jeg har en datter på 1,5 måned, hører hun til risikogruppen?

Karsten Langer spørger:
- Så godt som i alle andre lande verden over anbefaler myndighederne at bære masker/mundbind, men ikke i Danmark. Hvorfor?

Elin Svensen spørger:
- Hvorfor tester man ikke de pårørende til dem på hospice og på plejehjem? Det er hjerteskærende at høre om, at de ikke kan ses.

Diana Jespersen spørger:
- Vi har booket sommerhus i uge 28. Er forsvarligt at benytte de puder og dyner, der tilhører huset.

 

Dorthe Nielsen spørger: 
- Vi ser massegrave i USA, men dør virus sammen med sin “vært”, eller kan vi risikere, at smitten trænger ned i grundvandet?

Anonym spørger:
- En masse mennesker (børn, lærere, pædagoger og forældre til de yngste) sendes ud i virkeligheden på onsdag. Hvordan er så mange mennesker lig med forsigtig/kontrolleret?

John Langelund spørger: 
- Hvis op mod hver tiende der testes negativ kan være en fejl, hvor mange der testes positiv kan så også være fejl?

Merethe Lohse spørger: 
- Hvis man kan se antistoffer i doneret blod, kan man så også se antistoffer i urinen? 

Gurli Larsen spørger: 
- Hvis man kan smitte uden at have symptomer, bliver man så selv syg senere? Hvornår er virus ellers ude af kroppen, hvis man har virus i sig

Anne-Birgitte Bjerre-Olsen spørger: 
- I et supermarked er der ved indgangen rodalon til afspritning af hænder. Det virker mod skimmel, men er det virksomt mod coronavirus?

Bente spørger: 
- Hvad holder covid-19 virussen i live?

 

Susan Sørensen spørger:
- Hvis man selv har været smittet og har dannet antistoffer, og man igen møder en, der er smitter, kan man så bære virus videre til andre?

Annette Viuff spørger: 
- Angående håndsprit. Er ethanol og alkohol denat det samme, eller er det kun ethanol som er virksomt overfor coronavirus?

Niels Christensen spørger:  
- Jeg har diabetes 2, er det et problem i forhold til at passe børnebørn, som vi har gjort nu i 3 uger, efter at de nu skal i skole?

Peter Lund spørger: 
- Er der risiko for at blive smittet med corona gennem et sår på f.eks. en finger?

Andy Jakobsen spørger: 
- Ældre på tre plejehjem modtager malariamedicin for at undgå smitte. Hvordan finder man ud af om det virker? Skal de smittes?

Karin Wermuth spørger:
- En har vand allergi og hendes hænder er hel hudløs, så at få sprit på er meget smertefuld hvad gør hun?

Melanie spørger: 
- Hvis man er død, kan man så stadig smitte?

Elsebeth Jensen spørger: 
- Hvad er smitterisiko til mennesker på plejecentre, når personalet sender deres børn tilbage i skole og herved risikere at blive smittet? 

Birgit Baagø spørger: 
- Må man hente sin pårørende fra plejehjemmet til et besøg enten hjemme eller gå en tur, forudsat at ingen af os har symptomer på corona?

Jan Sørensen spørger: 
- Jeg lider af Colitis Ulcerosa (gennem 20 år). Er jeg ekstra eksponeret for corona? Er der mulighed for at blive undersøgt for smitte?

Dorte Christoffersen spørger: 
- Jeg undrer mig over, hvorfor man ikke har brugt sprinklervæske til at udvinde håndsprit?

 

Christian Caspersen spørger:
- Hvor står jeg i forhold til coronavirus. Jeg har psoreasisgigt samt bøvl med maven (mavesår) og slidgigt?

Mariann Henriksen spørger:
- Hvorfor skal tøj vaskes ved 60 grader, når hænder kan nøjes med mindre. Er det ikke sæben, der slår virus ihjel?

Christian Caspersen spørger:
- Jeg har sukkersyge – type 2. Mit blodsukker ligger på 8 om morgenen og på 16 om aftenen. K an det skyldes, at jeg corona ?

Lars Hesteholm spørger:
- Er det muligt at ilte blodet hos en kritisk syg patient ved hjælp af et dialyseapparat som nyre patienter normalt bruger ?

Jette Kaack spørger:
- Svigerfar på 89 år er testet positiv. Sygehuset sagde bliv hjemme i 14 dage. Hans egen læge siger han må gå ud to dage efter ophørt hoste. Kan det passe?

Palle Krag Andersen spørger:
- Det undrer mig, at man ikke har undersøgt stoffet lacto-ferrin i forbindelse med corona? Det har været brugt mod sars. Det blokere for virus.

 

Ulla Madsen spørger:
-Vi hører hvor mange der er døde med smitten - men dødstallet - hvordan er det i forhold til alm. gennemsnit - altså uden virus
?

Lene Hansen spørger
-Er det klogt at gå på arbejde på et demensafsnit, som 63 år med en diagnose, udposning på aorta ved hjertet og med forhøjet blodtryk?

Tina Christensen spørger
- Flere mænd end kvinder dør af covid19. Noget tyder desuden på, at mænd bliver hårdere ramt af alm. influenza, er der en sammenhæng?

 

Dorthe Steffensen spørger: 
- Der bliver talt om, vi måske skal bruge mundbind, når vi går ud. Kan et visir gøre det samme, eller er det bedre?

Birthe Malmos spørger: 
- Hvis 60 procent af os skal smittes, før vi får flokimmunitet, hvor længe skal der så være kriseberedskab i sundhedsvæsenet?

Tina Hansen spørger: 
- Alle snakker om mangel på værnemidler. Kan man vaske kitler og mundbind?

Jens Hovendal spørger: 
- Vil en eventuel vaccination mod lungebetændelse forbedre ens modstand mod angreb af coronavirus?

 

Flemming Rosenlyst spørger: 
- Er der en statistik over de smittede og døde af corona, om de har fået den influenzavaccine som tilbydes hvert år?

Tove Damgaard spørger: 
- Jeg har læst, at man planlægger at vaccinere mod pneumokok-lungebetændelse i forbindelse med coronapandemien. Kan I undersøge det nærmere?

Bente Bjørnskov spørger: 
- Er det korrekt forstået, at der kun er sikker effekt af håndsprit, hvis det bruges på tørre hænder?

Sanne Poulsen spørger: 
- Er det ok at spise mad "to go" fra pizzarier, Jensens Bøfhus og lign., eller kan det være inficeret med corona?

Kurt Landtved spørger: 
- Hvordan sker immunisering? Hvis man lemper, når der stadig kun er få procent, som har været smittet, så blusser det vel bare op igen?

 

Vanja Bredgaard spørger:
- Skal de mennesker, som kommer hjem fra udlandet, ikke gå i hjemmekarantæne i 14 dage? Jeg har kendskab til mindst en, som ikke overholder dette.

Mogens Berg Pedersen spørger:
- Hej, jeg vil meget gerne høre, hvor mange gange, og hvor længe, en typisk mundmaske kan bruges?

Finn Sørensen spørger:
- Eksperter snakker om en anden bølge til efteråret. Mit spørgsmål er, hvor kommer den fra?

Jesper spørger:
- Hvorfor desinficerer man ikke værnemidler som masker og hansker, så det kan genbruges ? Der findes jo både UV-lys og Ozon som nedbryder vira.

Anne-Lise spørger:
- Hvis coronavirus kan overleve fedt, har man så større risiko for at blive smittet, hvis man smører sig med håndcreme efter håndvask?

 

Anette Laursen spørger:
- Min mand på 62 og søn 32 får astmamedicin, må vi besøge barnebarn på 3?

Pernille spørger:
- Selvom Sverige har valgt en sløv tilgang til corona, skal Danmark modtage svenske patienter. Kan det få negativ betydning for syge danskere?

Preben Hansen spørger:
- Er det ikke muligt at fremstille kitler, mundbind og lignende som kan desinficeres/steriliseres?

Jette Hansen spørger:
- Kan man i mangel af bedre bruge "brillerens-servietter" til at tørre eksempelvis dørhåndtag af? Nogle indeholder jo ethanol.

Mariann Henriksen spørger:
- Min hund vil gerne rulle sig i græsrabatter inde i byen, når vi går tur. Kan evt. virus fra spyt sætte sig i pelsen og smitte.

 

Mariann Henriksen spørger:
- Hvorfor opgiver i ikke dødstal og smittede i procenter i følge indbyggerantal i landene, det vil give et bedre overblik.

Ann Strunge spørger:
- Hvorfor bliver nogle mere syge af coronavirus end andre? Har ens blodtype nogen betydning for, om man er mere disponible for virussen?

Susanne Petersen spørger:
- Er man i risikogruppe, hvis man har Hashimotos (autoimmun sygdom), lavt stofskifte og struma? Og har man øget risiko for at udvikle alvorlige symptomer?

Flemming Rasmussen spørger:
- Hvorfor er smertestillende håndkøbsmedicin rationeret?

 

Louise Hansen spørger:
- Hvis man får feber, hoste og kvalme, men det kun varer en weekend. Hvordan skal dem, man bor sammen med, så forholde sig? Må de gå på arbejde?

Heidi Andersen spørger:
- Jeg undre mig over, at dem, der bliver hjemmetestet fra egen læge, skal vente 8-14 dage på svar. Hvorfor tager det så lang tid?

Sanne Bruun Poulsen spørger:
- Har man corona i mild grad og bager boller, kan man så give sin svigermor med kol bollerne, der har været i fryseren?

Elena Zaharescu spørger:
- Jeg har lige læst, at en 10 måneder gammel baby døde af coronavirus i et andet land. Er det stadig sikkert at føde på hospitalet? 

Svar: Ja, helt klart. Personalet er opmærksomme på, at de ikke smitter eller viderefører virusen, og jeg er ganske sikker på, at de tager alle de fornødne foranstaltninger. 

 

Birgit Turn Jensen spørger:
- Jeg har hørt, at der skulle være flere dødsfald/sygdomme blandt ældre ifm. skift til sommertid. Kan det være en risiko i corona-tiden?

Kaj Lundsfryd spørger:
- Hvor mange dør der ekstra på grund af coronavirus ift. normalt, inden virussen blev aktuel?

Tina Stougård spørger:
- Hvis en i familien har haft corona, ville alle i samme husstand med garanti så blive smittet?

Tina Gylling spørger:
- Hvis man går og stresser eller er angst for coronavirus, vil den stress af kroppen så være med til at svække immunforsvaret?

Sarah Prehn spørger:
- Er det ok at tage sit barn med ud at handle, f.eks. i legetøjsbutikker, når drengen har astma og lige har haft influenza?

Birthe Nielsen spørger:
- Skal håndsprit være 85 vol% for at virke som det skal, eller kan mindre gøre det?

 

Anonym spørger: 
- Jeg har psoriasis og vil gerne se min kæreste. Vi har begge været hjemme i en måned snart uden sygdom. Må vi gerne ses?

Christian Caspersen spørger: 
- Når man har sukkersyge, er imunforsvaret så mere udsat?

Marianne Strunge spørger: 
- Det flyver omkring med smittetal og dødstal, men hvad er overdødeligheden. Altså personer, hvis død udelukkende skyldes corona?

Vibeke Jensen spørger: 
- Er der risiko for smitte, når man bor i en boligblok med ventilation i form af et fælles varmegenvindingsanlæg mellem lejlighederne?

John Wozny spørger: 
- Mange lande har langt flere dødsfald og smittede end Danmark, men hvordan ser det ud i forhold til antal indbyggere?

Inge Jensen spørger: 
- Der var en som sagde, at hvis man blev udsat for flere smittede (fremfor blot en enkelt), så var det farligere. Er det virkelig rigtigt?

Lizzie Handlos spørger: 
- Hvorfor er der flere mænd der bliver smittet end kvinder?

 

Charlotte Pedersen spørger: 
- Jeg har MS, er jeg i risikogruppen?

Tine Hansen spørger: 
- Jeg har nu arbejdet hjemme 15 dage, min mand har været på arbejde hver dag. Ingen coronasymptomer. Må vi passe vores 3-årige barnebarn?

Anna-Grethe Nielsen spørger:
- Jeg er meget i tvivl om, hvordan man håndterer indkøbsvarer. Jeg spritter eller tørrer emballagen af, inden jeg sætter i køleskab. Hjælper det?

Elin Meulengracht spørger:
-Hvordan kan virus smitte når hjemmeplejen hjælper ved mad?

 

Peter spørger:
- Hvad gør man i forhold til, at man nu vil teste flere i Danmark, og man går hjemme og tror, man har corona, uden at være alvorlig syg?

Henrik Kaaster spørger: 
- Kan man blive smittet med røg eller damp fra en ryger, når han puster røg eller damp fra en e-cigaret ud fra sine lunger?

Gitte spørger:
- Min mand har nedsat lungefunktion (svær astma). Nu har vores teenagedatter fået hoste og influenzasymptomer. Kan hun testes? Hvordan håndterer vi det?

Birgit spørger:
- Mand på 75 år med diabetes og lidt ondt i halsen, hvornår skal han testes?

Finn Jørgensen spørger:
- Hvis man lider af søvnapnø, og bliver behandlet med maskine/maske, og er under 70 år. Er man så i risikogruppen?

Lone Skov spørger:
- Hvis ens forhøjet blodtryk er velmedicineret, og man ikke fejler andet, er man så stadig i risikogruppen?

Michella Madsen spørger:
- Er coronavirus farlige for os, som har epilepsi?

Anette Ferdinand spørger: 
- Hvis man kører i biler, som bruges af mange, for eksempel en taxa, kan der så være virus, som 'flyver' rundt i kabinen med risiko for smitte af passagerer?

 

Kurt Jeppesen spørger:
- Er der nogen statistik over, hvor mange indlagte på intensivafdelinger, der er udskrevet igen?

Janni Knudsen spørger:
- Er håndsprit kun til hænder? Eller kan du spritte håndtag, bordplader mm af? Et opslag på Facebook påstår dette, men folk bruger det til afspritning.

Lars Andersen spørger:
- Vi ser i TV, at flere lande sprøjter udendørs på gader og stræder. Hvorfor sprøjtes der, og hvad sprøjter de med? Og hvorfor gør vi ikke det?

Jane Westergaard spørger:
- Kan man blive smittet via afføring? Jeg spørger af hensyn til dem, der arbejder med kloaker, hvor der er kontakt til afføring.

 

Erik Boel spørger:
- Alle de dansker der kommer hjem fra udlandet, bliver de teste for coronavirus?

 

Tina Aastrup spørger:
- Man er smittefri, når man har været symptomfri i 48 timer. Skal hosten også være væk, eller er det nok at have været feberfri i 48 timer?

Kasper spørger:
- Min kæreste er udekørende SOSU assistent, vi bor ikke sammen. Jeg har KOL og bor alene. Vil vi forsvarligt kunne ses, sove sammen og så videre?

Vibeke Larsen spørger:
- Vi er bedsteforældre på 75 og 76 i Sønderjylland, hvor den ene får stråler mod protesta. Skal besøg af børnebørn 7 og 10 på Fyn aflyses i påsken?

 

Pernille Pedersen spørger:
- Det undrer mig, at man ser italienske syge og bedøvede blive lagt på maven som del af behandlingen. Svarer det ikke lidt til vuggedød?

Lillian Holm spørger:
- Hvorfor har man så travlt med at få dansker hjem fra udlandet Er det ikke bedst de bliver hvor de er frem for at komme hjem med smittefare?

Jytte Bæk spørger:
Sundhedsstyrelsen skriver, at sosuhjælpere/sosuassistenter kan blive testet, hvis de har symptomer, men lægen kan ikke. Hvad gør man så?

Jane Thomsen spørger:
- Vores datter studerer i København og bor på kollegieværelse, vil det være okay, at hun rejser hjem til sin forældre på Fyn?

Merri Nielsen spørger:
Hørte i dag i TV, at mundbind ikke har den store effekt mod at blive smittet, men en effekt for at afgive smitte – passer det?

Jette Nielsen spørger:
- Hvilken medicin får man mod Corona, er det penicillin?

Lena Bang spørger:
- Jeg handler ind med skinhandsker på og tager dem først af, når jeg er kommet hjem. Kan de blive inficeret? Er det bedre med plastikhandsker?.

Karen Hansen spørger:
- Hvordan kan det være, at der er så mange i “varme lande”, der er smittet, når vi hele tiden får at vide, at virus ikke kan lide varme?

 

 

Jacob Nielsen spørger:
- Hvordan så marts ud på nuværende tidspunkt sidste år? Antal influenzarelaterede dødsfald, på intensiv, lagt i respirator, osv.

Helle Thomsen spørger:
- Kan virus sætte sig på handsker, halstørklæde, overtøj ?

Cecilie spørger:
- Vi er to voksne og et barn på 3 år. Vi var alle syge med forkølelse, men været raske siden 16/3. Hvornår må vi se bedsteforældre igen?

Anita Lauritsen spørger:
- Hvis man har haft influenza kan man få blive smittet igen af den her Corona virus?

Benthe Knudsen spørger:
- Hvordan ser det ud med tøjvask / smitte, når 9 lejligheder er fælles om en vaskemaskine, ved jo ikke om nogen bærer smitte?

Susanne Krog spørger:
- Kan man være sammen med en syg/smittet uden selv at få Corona? Med andre ord: bliver man sandsynligvis syg, hvis fx ens ægtefælle bliver syg?

Kurt Landtved spørger:
- Hvordan opnås immunisering? Hvorfor er der ikke nysmittede i Wuhan længere? Der må stadig være 80-90%som IKKE har haft sygdommen?

Søren Nielsen spørger:
- Alkohol i håndsprit dræber jo virus. Virker alkohol i fx i snaps eller whisky også dræbende på virus i kroppen, hvis man drikker det?

Lone Sinnbeck spørger:
- Hvad hvis man skal vælge om man vil i kemobehandling efter kræftoperation? Hvor tungt skal man lade coronarisikoen veje?

Christine spørger:
- Hvor længe skal vi realistisk forvente, at børnene skal være hjemme fra skole endnu?

Arne Rasmussen spørger:
- Hvorfor hører vi ikke om nogen, som er blevet raske? Er det fordi ingen er det eller?

 

 

En anonym spørger:
- Kan jeg ses med min kæreste, selvom vi ikke bor sammen? Eller skal man have to meters afstand? Begge vores mødre har nedsat lungefunktion.

Lotte Hansen spørger: 
- Hvorfor tester man ikke flere mennesker for Covid-19?

Stella Hansen spørger: 
- Må jeg gå på vaskeriet med mit vasketøj, selvom jeg har astma og fibromyalgi og derfor er i høj risiko gruppen? Der kommer jo mange hver dag.

Poul Blaabjerg spørger: 
- Hvor længe kan virus leve udenfor mennesket?

Marlene spørger: 
- Vi har måske haft corona herhjemme. Hvordan ved vi hvornår vi er smittefri?

Søren Rasmussen spørger: 
- Jeg er en mand på 54 år, der har for højt blodtryk, astma og morpheus chrom (det er en betændt tyktarm). Skal jeg passe ekstra på?

Randi Hansen spørger: 
- Er der nogle af de alvorlige tilfælde (fra intensiv og koma), som bliver raske igen, og hvad gør at de bliver raske?

 

Lisbeth Raasing spørger:
- Hvorfor skal jeg gå på arbejde, når jeg har en kronisk sygdom(KOL), jeg arbejder på en døgninstitution for voksne udviklingshæmmede.

Ulla Madsen spørger:
- Vi er et ældre ægtepar, der holder os inde. Hvad gør vi hvis den ene får corona? Skal den anden så flytte?

 

Alle svar fra Hans Jørn Jepsen Kolmos udkom 17/3 som en samlet artikel. Den kan du læse her:

Tino spørger:
- Hvorfor er det, at de på mammografien, folkeundersøgelsen, skal på arbejde? Her står de helt tæt på den enkelte, men intet en ændret her.

Marlene Lilienhoff spørger: 
- Hvordan skal almindelige mennesker forholde sig, hvis de har været i kontakt med en Corona-smittet?

Niels Duedahl spørger: 
- Hej Jeg undrer mig over, at læger og sygeplejersker m.fl. omgås de syge og svageste uden at være testet for corona. Hvorfor må de det? Er det ikke risikabelt?

Christian Caspersen spørger:
- Hvordan skal jeg holde mig, når jeg kører med tøj for Røde Kors? Jeg har nogle gamle forældre, som jeg kommer hos.

Peder Leo Hansen spørger: 
- Jeg vil gerne besøge familie i Odense og også på Langeland. Skal vi køre eller blive hjemme indtil videre? Jeg bor i Lyngby nord for København.

Olof Blidstrand spørger:
- Må vi bære coronamaske eller er der maskeforbud?

Line spørger: 
- Jeg har en kæreste ved den dansk/tyske grænse. Vil han kunne kom op til mig? Og omvendt?

 

 

Dries Van der Hagen spørger: 
- Kan man blive smittet af en anden chauffør, hvis vedkommende nyser i sin bil, hvor virussen så kommer ud af bilens blæsersystem?

Helena Andersen spørger: 
- Hvorfor tester vi nu kun alvorligt syge? Må sandheden ikke komme frem? Skræmmende, ellers kun noget man ser i ikke-demokratier.

Jørn Kjeld Larsen og Connie Pedersen spørger: 
- Hvis man har haft corona, udvikler man så antistoffer, så man opnår immunitet? Vil man så ikke kunne få det igen, når man forventer spredning i fase to?

Sarah spørger: 
- I skriver, man skal have alle symptomer, men flere smittede har globalt udmeldt, at de ikke havde nogle symptomer. Hvordan kan det være?

Anca Nielsen spørger:
Besøg af frisør eller negle/fodspecialist. Er det uforsvarligt med hensyn til smittefare af coronavirus, selvom man holder afstand?

'SD' spørger:
- Mine forældre er 80 og 84. De har ingen eksisterende sygdomme eller svagheder. Er de særligt udsatte, og bør de holde sig hjemme?

Cuibar Zaharescu Elena spørger:
- Burde jeg føde hjemme eller på hospitalet, hvor der er mange med coronavirus?

Capella Jørgensen spørger:
- Jeg har Colitis ulceRosa og får purimmun som behandling. Er jeg særlig udsat, og skal jeg blive hjemme fra arbejde?

Stine spørger: 
- Jeg har ondt i halsen, og jeg er en lille smule forkølet og har lidt hovedpine. Jeg føler mig ikke som sådan syg. Er det noget, jeg skal være bekymret for?

Lars Henriksen spørger:
- Hvad med myg?

Anonym spørger: 
- Hvorfor får vi ikke at vide, hvor de smittede befinder sig ? Altså så man kan tage højde for, hvor store konsekvenserne er for uforsigtighed? Mange siger, at det nærmest kun er i hovedstadsområdet og at det derfor ikke er så overdrevet på Fyn. Jeg synes ikke, der kommer nok informationer.

Jens Andersen spørger:
- Hvor reel er virussen. Hvad er dødeligheden? Svarer den til den sorte pest, for det opfører vi os lidt som om.

Henrik Larsen spørger:
- Jeg er kronikker, jeg har nedsat lunge funktion og anvender maskerespirator. Jeg har også fået vaccine mod lungebetændelse. Jeg har hørt, at det kan gøre forløbet mildere, men ved ikke om det passer. Er der andet, jeg kan gøre uden at gå i panik?

Kurt Sveistrup spørger:
- Vi hører, at covid-19 kan overleve i op til 48 timer. Gælder det ved alle temperaturer.

Ahmad Iqbal Awan spørger:
- Hvor lang tid vil det cirka tage for at finde en kur? Og hvilke effekter kommer det til at have for samfundet?

Bo Johansen spørger:
- Jeg er mand, 47 år. Jeg har haft feber siden mandag ca. 38-38,8. Jeg har ikke haft hoste, men er dog lidt øm i muskler. Lyder det ikke som influenza og ikke corona. Jeg har været hjemme siden mandag.

Cecilie Larsen spørger:
- Må man som enlig mor bo ved familie i de næste 14 dage, eller skal man være ved sig selv? Det er svært at studere hjemmefra med en knægt på 1,5 år.

Flemming Kajberg spørger:
- Er man ekstra udsat, når man har diabetes?

Camilla Jensen spørger:
- Nu har jeg haft feber, hoste og forkølelse i nogen tid. Ind til videre har lægerne ikke ville teste mig, fordi jeg ikke har været i direkte kontakt med nogle med coronavirus og heller ikke med folk fra udlandet. Nu er der blevet meddelt på et pressemøde, at folk fremover skal se symptomer som feber, forkølelse og hoste som corona og gå i isolation. Skal jeg også gå i isolation? Og hvad med min familie, der bor her? De har ingen symptomer.

Sofie spørger:
- Vi har besøg af vores bedstefar, og vi har valgt at gå i frivillig karantæne. Vores bedstefar vil gerne hjem til sin lejlighed og gå i karantæne der, men er det ansvarligt?

Nikita Martynov spørger:
- Skal man have alle symptomer på en gang, eller kan ondt i halsen og grøn slim også betyde, at man har corona?

 

 

 

Dette er en forenklet version af artiklen: Se den originale version