Regeringen vil give syv kommuner mere frihed på velfærdsområder. Det gælder blandt andet Middelfart og Langeland.
På Langeland får kommunen lov til at bestemme mere på ældreområdet. Og det glæder borgmester Tonni Hansen, SF.
- Jeg tror, at når man viser personalet tillid og de får handlemuligheder så får vi en meget bedre ældrepleje. , siger Tonni Hansen, der er borgmester på Langeland, SF.
Faglighed og nærhed
Friheden betyder, at det kun er helt nødvendige ting, som medicinrestrering og andre grundlæggende regler, som kommunen er bundet af. Ellers er der fuld frihed for kommunen til at bestemme, hvordan den vil lave ældrepleje.
- Det betyder, at vi bliver sat helt fri af al lovgivning, stort set. Da jeg talte med statsministeren var vi enige om, at nogle registrereringer er livsnødvendige, men ellers så bliver vil fudlstændige frie fra alle regler. Det giver os muligheder for at drive hjemmepleje og plejecentre ud fra det nære og ud fra personalets faglighed, forklarer borgmester Tonni Hansen.
Hvad vil I bruge friheden til at ændre i ældreplejen?
- Vi har lige fået det at vide i talen, men vi starter med en dialog med personalet, så de er trygge. Og så skal vi have diskuteret det i kommunalbestyrelsen. Men jeg er rigtig ærgerlig over at se, at vores dygtige sygeplejerske skal sidde bøjet over computeren og registrere og registerere. Jeg er ked af at se sosuerne siddde i deres bil og skulle registerere alt muligt, frem for at bruge de fem minutter på at drikke kaffe og tale med den ældre, siger Tonni Hansen.
Mindre tid på dokumentation
I Middelfart er det også på ældreområdet, at kommunen får mere frihed. Borgmester Johannes Lundsfryd Jensen har indgået en aftale med regeringen og håbet er, det kan udvikle ældreplejen i kommunen.
Det er en rigtig, rigtig god dag for Middelfart Kommune. Det at arbejde med, hvrodan man kan udvikle kernevelfærden, det er derfor jeg er med i politik, siger Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen, Soc.dem.
I dag er der en lang række regler omkring dokumentation, som sluger mange timer. Hver eneste regel er lavet i den bedste intention, men hvis samler alle regler, så går der simpelthen for meget tid med at dokumentere i stedet for at bruge tiden på Fru hansen
I første omgang skal regeringens forslag vedtages i folketinget, og derefter skal kommunalbestyrelserne i de to kommune bakke op om forsøget. I Middelfart håber Johannes Lundsfryd, at man komme noget af den megen dokumentation til livs.
- I dag er der en lang række regler omkring dokumentation, som sluger mange timer. Hver eneste regel er lavet i den bedste intention, men hvis samler alle regler, så går der simpelthen for meget tid med at dokumentere i stedet for at bruge tiden på Fru hansen, siger Johannes Lundsfryd.
Frihedsbudskab i åbningstale
Langeland og Middelfart får samen med fem andre kommuner mere frihed på udvalgte velfærdsområder. Det fortalte statsministeren i sin åbningstale. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, sagde hun i sin åbningstale, da Folketinget åbnede i dag.
Med friheden vil de syv kommuner blive fritaget for så meget statslig regulering og lovgivning som muligt.
- I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, siger Mette Frederiksen (S).
Forslaget fra statsminister Mette Frederiksen om mere frihed til kommunerne bliver modtaget godt hos Venstres fynskvalgte folketingsmedlem Erling Bonnesen. Han har tidligere både som borgmester og som folketingsmedlem kæmpet for mere frihed.
- Det glæder mig, at statsministeren foreslår ren Venstrepolitik ved at give kommunerne mere frihed. Da jeg var borgmester i Broby foreslog jeg, at man gav fuld frihed til kommunens institutioner og det var en enig kommunalbestyrelse, der stod bag ved det. Og det var alle institutioner glade for og udnyttede fuldt ud.
Erling Bonnesen foreslår, at man udvider ordningen, så det går fra at være et forsøg til at blive en permanent ordning, som bredes mere ud.
- Der er ingen grund til at nøjes med en forsøgsordning i få kommuner. Vi kan ligeså godt udbrede det til alle kommunerne på alle serviceområder og gøre ordningen permanent, siger Erling Bonnesen.
Ud over Langeland og Middelfart har regeringen ifølge statsministeren indgået lignende aftaler med borgmestrene i Helsingør, Rebild, Viborg, Holbæk og Esbjerg.